De kerstboom staat, de kortste dag van het jaar hebben we net achter de rug en het einde van 2015 is in zicht: een mooi moment om stil te staan bij het afgelopen jaar, het jaar waarin ik zelfstandig ondernemer werd. En waarin ik ging schrijven. Heel veel schrijven.

Gek eigenlijk, het zou in de pas-afgestudeerde versie van mezelf nooit zijn opgekomen om later al freelancend door het leven te gaan. Freelancen leek me een troostprijs, iets wat je ging doen als je niet aan een serieuze baan kwam (je weet wel, in een mantelpakje naar kantoor). Inmiddels weet ik gelukkig beter. Freelancen is ondernemen. Keihard werken. Je eigen opdrachten kiezen. Afwisseling. Vrijheid. En het allermooiste: elke cent die binnenkomt, eigenhandig verdiend hebben.

Van werknemer naar zelfstandige

Toegegeven, in 2014 schreef ik me al in bij de Kamer van Koophandel en bezocht ik ijverig voorlichtingsavonden van de Belastingdienst, maar stiekem bracht ik het grootste deel van dat jaar nog altijd in loondienst door. Spannend was het dus wel even toen ik in 2015 op eigen houtje verderging. Zou ik wel aan opdrachten komen? En hoe zat dat nou met die urenadministratie?

Maar opdrachten kwamen er, en ook niet de minste. Man o man, wat heb ik aan mooie dingen mogen werken! Websites, lesmateriaal, boeken... En een van de leukste missies: ik heb iemand mogen begeleiden bij het voltooien van haar eerste manuscript, dat nu gepubliceerd gaat worden.

Schrijver zijn

Ondernemen bleek ineens een van mijn beste keuzes sinds jaren te zijn. En dat geldt ook voor die andere keuze, die ik ook ergens in 2014 al had gemaakt: gaan schrijven. Niet helemaal plompverloren en in mijn uppie, maar stapsgewijs, met docenten en andere aspirant-schrijvers om me heen die me de weg konden wijzen. Zonder een vastomlijnd idee begon ik aan een opleiding bij Scriptplus en nu, een jaar later, werk ik aan een boek. Al voelt het nog een beetje onwennig om dat toe te geven. Maar het is toch echt zo. Ja, ik, Linda, schrijf een manuscript met het ultieme einddoel: een boek.

Hoe en wanneer (en of?) het er gaat komen, weet ik niet. Maar ik ben begonnen. Ik heb ideeën. Toewijding. En ja, ook twijfel, maar die valt in het niet vergeleken bij de ongelooflijke klik die ik voel als ik eraan werk, als alles opeens klopt. Tjonge.

Aan het roer

En zo werd 2015 zomaar een heel ‘boekig’ jaar. Nou ja, zomaar? Ik wílde dat. En voor het eerst heb ik het gevoel dat ik kapitein ben van mijn eigen schip. Soms kabbelt het lekker, of is het windstil en moet ik de zeilen zelf een beetje aanblazen, en op andere dagen stormt het zo hard, dat ik moet oppassen dat ik niet kopje-onder ga. Maar altijd sta ik aan het roer. En dat voelt goed.

Aan goede voornemens doe ik niet, maar als ik er een moet noemen: doe mij nog maar meer van dit. Meer boeken, manuscripten, fijne ‘boekige’ opdrachten en samenwerkingen. Laat mij lezend, schrijvend en redigerend door 2016 gaan en ik ben een gelukkig mens.