De zeventienjarige America Singer (ik-figuur) en haar kunstenaarsfamilie behoren tot een van de armste kasten van het koninkrijk Illea. De kansen keren wanneer America zich aanmeldt voor een selectieprogramma waaruit kroonprins Maxon zijn toekomstige vrouw moet kiezen.

In dit laatste deel van de razend populaire Selection-trilogie is America een van de nog slechts vier potentiële huwelijkskandidates die aan het hof verblijven. Ze beseft dat ze van Maxon houdt, maar durft haar ware gevoelens niet uit te spreken. Wat als hij toch voor een van de anderen kiest?

Lezers die in het voorgaande deel, ‘De elite’, spanning misten, zullen bij ‘De one’ wel aan hun trekken komen. Plotwendingen volgen elkaar in rap tempo op en America gaat zich bewuster met de politiek van Illea bemoeien. Toch is er ook een en ander op dit slotdeel aan te merken. De personages, die meer dan eens “out of character” handelen, lijken nauwelijks te reageren op heftige gebeurtenissen en ontboezemingen. Na een overrompelende finale heeft de Amerikaanse Kiera Cass bovendien niet alle plotgaten gedicht, waardoor er ruimte is voor een vierde deel, dat in het Engels al is aangekondigd. Voor meisjes vanaf ca. 14 jaar.

Details

'De one'
Kiera Cass
Van Goor, 2014
ISBN 978 90 00 33865 8

Deze recensie werd geschreven in opdracht van NBD Biblion.