Zin om te schrijven ontstaat vaak vanuit een beeld, een personage of een gevoel dat je wilt overbrengen. Maar hoe kom je van een eerste idee tot een compleet verhaal? Linda van der Rest geeft tips.

Beginnen: wil en weerstand

Elk verhaal draait om een personage dat vurig naar iets verlangt (een eerste kus? vrijheid? een tripje naar de maan?), maar dat niet meteen krijgt. Iets of iemand staat hem en zijn doel in de weg: de weerstand. Die kan van buitenaf komen, bijvoorbeeld in de vorm van een tegenstander, maar ook van binnenuit, als het personage iets niet durft of worstelt met een onmogelijke keuze. Bedenk dus wat jouw personage drijft en tegenhoudt.

Inspiratie opdoen

Om in de sfeer van je verhaal te komen helpt het om muziek te luisteren die daarbij aansluit. Op Spotify kun je een eigen afspeellijst samenstellen. Zelf vind ik het fijn om locaties, personages en belangrijke rekwisieten (= voorwerpen) zo precies mogelijk voor me te zien, dus ik maak ook altijd een moodboard op Pinterest. Sowieso is dat een goede plek om ideeën op te doen. Er zitten veel aspirant-schrijvers die inspirerende zinnen en afbeeldingen delen.

Afronden: bepaal de afloop

Je kunt het best zo vroeg mogelijk bedenken hoe je verhaal moet eindigen. Welke les moet jouw personage leren en hoe leert hij die? Het antwoord op die vraag leidt tot het hoogtepunt in je verhaal: dat is het moment waarop jouw personage zijn les leert en weet wat hij moet doen om tot de gewenste afloop te komen. Als je dit eenmaal weet, hoef je niet langer van voren naar achteren te schrijven. Je kunt kriskras aan scènes in het verhaal gaan werken, of die nu vooraan, middenin of achteraan moeten komen.

Volhouden

Soms laat de inspiratie op zich wachten. Als je vastloopt, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Misschien ken je je personages niet goed genoeg en weet je dus niet hoe ze zouden reageren. Het is dan zaak om in hun hoofd te kruipen. Wat willen ze diep in hun hart? Waarom lukt dat (nog) niet? Of misschien heb je er zo intensief aan gewerkt dat de koek even op is. Een rondje lopen kan dan wonderen doen.

Belangrijk als je YA-verhalen schrijft

  • Leg de nadruk op dialoog en actie. Houd beschrijvingen compact.
  • Laat je personages lijden. Wat is het ergste dat hen kan overkomen?
  • Vraag je steeds af: wat voelt mijn personage hierbij?
  • Staat er een spannende wending te gebeuren? Geef niet alles meteen weg, maar bouw er stapsgewijs naartoe.

Meters maken

Zoals met alles vergt het oefening om een betere schrijver te worden. Wees niet ontmoedigd als de plaatjes in je hoofd niet meteen goed op papier komen te staan. Schrijftechnieken kun je leren. Zoek eens op YouTube naar ‘writing tips’. En lees! Door veel YA-boeken te lezen, leer je het soort verhalen kennen. En ook handig: je weet meteen wat er ontbreekt. Welk verhaal zou jij graag willen lezen, maar kun je niet vinden? Dat is een verhaal om te schrijven.


Dit artikel verscheen eerder in de BKYA, de Young Adult-editie van de Boekenkrant.