Sinds 2013 schrijf ik aanschafadviezen voor bibliotheken. Dat zijn korte recensies waarin ik een boek (of film) in het huidige aanbod probeer te duiden. Voor welke doelgroep is het interessant? Waarom mag het niet (of juist wel) ontbreken in de collectie? Omdat het er inmiddels nogal wat zijn, die aanschafadviezen van mij, heb ik besloten om alleen nog eens in de zoveel tijd een selectie te plaatsen. Hieronder vind je enkele boekrecensies uit 2016.

Crossan, Sarah - Een
Ewing, Amy - The Jewel
Gerrits, Vanessa - Tweedehands vleugels
Koster, Susanne - Lege kamers
Maskame, Estelle - Did I Mention I Love You?
Maskame, Estelle - Did I Mention I Need You?
Van Cauteren, Hilde - De nachtspelers
Wallach, Tommy - We keken allemaal op
Woodrow, Margje - Kater

Sarah Crossan - Een

Grace en Tippi (beiden 16 jaar) zijn een Siamese tweeling; vanaf de heupen omlaag zijn ze één. Omdat het geld voor thuisonderwijs op is, gaan ze voor het eerst naar een echte school. Door Grace’ ogen lezen we hoe het ze daar vergaat. Ze maken er vrienden, roken stiekem een sigaret, worden verliefd. Maar op een dag zakt Tippi in elkaar. Grace’ hart blijkt niet in orde te zijn, en de enige manier om in leven te blijven is een operatie die hen van elkaar scheidt. Daar kleeft echter een groot risico aan: de kans dat ze die allebei overleven is nihil.

In vrije versvorm geschreven roman (‘verse novel’) die alle kanten – zowel de lelijke als de mooie – van het ‘Siamese tweeling’-zijn belicht. Het is te merken dat de van oorsprong Ierse schrijfster gedegen research heeft gedaan. De emoties van de ik-figuur en de reacties van de bijfiguren komen authentiek over. Hoewel de zorgen rondom Grace en Tippi impact hebben op het gezin (vader drinkt, het jongere zusje dieet obsessief), wordt de toon nergens zwaar of sentimenteel. Gedoseerd, stijlvast en bovenal indrukwekkend.

Amy Ewing - The Jewel

In Lone City kan de heersende elite geen kinderen krijgen. Alleen de meisjes uit de arme onderklasse kunnen dat. Zij worden als 'surrogaten' aan de adel geveild, met de taak hun nieuwe eigenaresse zo snel mogelijk een gezonde erfgenaam te schenken. Violet (16, ik-figuur) is zo'n surrogaat. Ze komt terecht bij de hertogin van het Meer, een van de invloedrijkste en gevaarlijkste vrouwen in de Jewel, zoals het rijke hart van de stad wordt genoemd. Violet moet erg wennen aan haar leven als slaaf en ontdekt dat zij en haar toekomstige baby een belangrijke pion in een politiek machtsspel zullen zijn.

In deze soepel geschreven dystopische YA-roman met magische elementen snijdt de Amerikaanse Amy Ewing een even heftig als boeiend onderwerp aan: slavernij. De degelijk opgezette plot zorgt bij vlagen voor de nodige spanning, maar maakt het de lezer nergens echt ongemakkelijk, wat je bij zo'n thema wel mag verwachten. Halverwege duikt een romantische verhaallijn op, die wat obligaat aanvoelt. De losse eindjes maken nieuwsgierig naar het vervolg. Voor liefhebbers van The Selection-serie van Kiera Cass. Vanaf ca. 15 jaar.

Vanessa Gerrits - Tweedehands vleugels

Engelmeisje Anna-Lucia (‘Lucy’) heeft alle reden om Max te haten, de Kraai (een mens met superkrachten dankzij illegale transplantaties) die haar vleugels stal. Zonder vleugels verliest ze haar prestige als Beschermengel en raakt ze voor minstens een jaar aan huis gekluisterd. Maar in plaats daarvan intrigeert Max haar. Zijn bandeloze bestaan vormt een schril contrast met de planmatige en hiërarchische maatschappij van de engelen. Bovendien is Max lang niet zo gevaarlijk als hij eruitziet. Lucy valt voor hem, maar ze is al verloofd met een engel...

Er valt genoeg te zwijmelen in dit formuleachtige YA-verhaal van Vlaamse bodem. De soepele dialogen en droogkomische toon zullen de doelgroep zeker aanspreken, maar leiden op spannende momenten hinderlijk af. De personages handelen niet overal even geloofwaardig, en de verhaalwereld is op een aantal punten onduidelijk. Hoe kunnen er bijvoorbeeld mensen en mythologische wezens naast elkaar bestaan in een soort toekomstig België (met verwijzingen als Groot-Bruxelois, rivier de Scelde)? Wellicht dat een vervolg de nodige antwoorden biedt.

Susanne Koster - Lege kamers

Sinds de tragische dood van haar zusje zondert Venita (17) zich van iedereen af. Vriendinnen heeft ze niet. Alleen Camila vertrouwt ze: een meisje dat als twee druppels water op haar lijkt, alles van haar weet en op de gekste momenten opduikt. Venita voelt zich zó sterk met haar verbonden, dat ze alles doet wat Camila van haar verlangt, ook als dat niet zonder gevaar is...

Deze keer duikt de Nederlandse kinderboekenschrijfster Susanne Koster in het hoofd van een psychotisch meisje. De bijbehorende waanbeelden beschrijft ze overtuigend. Ook besteedt ze veel aandacht aan de gevoelens die Venita achtereenvolgens ondergaat: verwarring en boosheid wanneer haar geheim aan het licht komt, gevolgd door angst en rouw wanneer ze afscheid moet nemen van haar imaginaire vriendin. De soms wat theatrale stijl leidt onbedoeld af van de inhoud (‘De warme, feeërieke sfeer loste op in grijs en wit’), en op het dramatisch hoogtepunt ontbreekt de nodige (en verwachte) spanning. Een aardig boek voor wie meer wil weten over psychoses en de behandeling ervan. Kan als beginpunt dienen in een klassikaal gesprek. Vanaf ca. 15 jaar.

Estelle Maskame - Did I Mention I Love You?

Eden (16, ik-figuur) brengt de zomervakantie voor het eerst bij haar vader en zijn nieuwe gezin in L.A. door. Ze sluit vriendschap met leeftijdgenoten uit de buurt. De enige op wie ze geen peil kan trekken is haar knappe, maar botte en drugsverslaafde stiefbroer Tyler (17). Ondanks alles voelt Eden zich tot hem aangetrokken. Naarmate ze hem beter leert kennen, beseft ze dat er achter die façade een duister geheim schuilgaat. Als Tyler haar gevoelens beantwoordt, komen ze voor een dilemma te staan: mag je een relatie hebben met je stiefbroer/-zus?

Eerste deel van een trilogie van een nog jonge Schotse schrijfster: Estelle Maskame. Ze publiceerde aanvankelijk op WattPad, een onlineplatform dat al eerder een kweekvijver is gebleken voor nieuw schrijftalent (Anna Todd en haar vergelijkbare After-serie). Hoewel de motivatie van de personages vaak wat zwak is en je je vraagtekens kunt zetten bij de weinig geëmancipeerde boodschap van dit verhaal (hulpeloos meisje valt voor destructieve jongen), zijn de opzet en schrijfstijl verslavend. Een smeuïge tienersoap die bij meisjes in de smaak zal vallen. Vanaf ca. 15 jaar.

Estelle Maskame - Did I Mention I Need You?

Twee jaar na de geheime romance die Eden (18, ik-figuur) en haar stiefbroer Tyler (19) beleefden, gaat Eden met Dean, Tylers beste vriend. Tyler heeft ze ondertussen al een jaar niet gezien. Hij woont aan de andere kant van het land, in New York City, waar hij voorlichting geeft over kindermishandeling. Maar Edens gevoelens voor Tyler zijn nooit helemaal verdwenen. Als hij haar uitnodigt de zomer bij hem door te brengen, is ze vastbesloten uit te zoeken of die gevoelens wederzijds zijn. En zo ja, hoe moet dat dan met Dean?

In dit tweede deel van de DIMILY-trilogie komt het verhaal langzaam op stoom. Het dilemma waar de personages mee worstelen (mag je je geliefde/beste vriend verraden?) is aan de magere kant, vooral doordat Eden weinig om Dean lijkt te geven. Ruim over de helft duikt Dean samen met een paar andere oude bekenden in New York op en wordt de spanning toch nog enigszins opgevoerd. Het doet allemaal wat gekunsteld aan, met personages die ongeloofwaardig handelen. Zie je dat door de vingers, dan tref je een smeuïg geschreven tienersoap die vooral meisjes zal aanspreken. Vanaf ca. 15 jaar.

Hilde Van Cauteren - De nachtspelers

Sfeervolle jeugdroman over de verwikkelingen rondom de wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs. Slagersdochter Etta en kleermakershulp Matheo (beiden 17 en ik-figuur) vinden onafhankelijk van elkaar een manier om de dromen van mensen te kunnen sturen. Etta maakt er een lucratieve handel van, terwijl de altruïstische Matheo zijn medemens juist wil helpen. Jacob Oswald Feyn, de belangrijkste financier van de aankomende expo, krijgt lucht van hun speciale gave en weet er wel raad mee. Voor ze het weten, spelen Etta en Matheo een sleutelrol in zijn verregaande propaganda.

Veel ruimte besteedt de Vlaamse Hilde Van Cauteren aan de karakterisering en ontwikkeling van de drie heel verschillende hoofdpersonen. Vooral Feyn maakt indruk als onweerstaanbare dandy. Woorden als ‘strooibiljet’ en ‘automobiel’ trekken de lezer gemakkelijk de tijdsgeest van het fin-de-siècle in. De plot komt vrij traag op gang, en de thematiek – manipulatie en het onderbewustzijn als drijvende kracht – had uitvoeriger uitgewerkt mogen worden, bv. door middel van een extra verhaallijn met de nu wat stereotiepe bijfiguren. Vanaf ca. 15 jaar.

Margje Woodrow - Kater

Samen met beste vriendin en hockeymaatje Chloë organiseert Teddy (16 jaar, ik-figuur) een groot feest in het huis van haar oppasfamilie, die op dat moment op vakantie is. Er hangt al meteen een broeierige sfeer, en Teddy vrijt stiekem met de vriend van een teamgenootje. Als Chloë de volgende dag dood wordt aangetroffen in het bos, lijkt het erop dat Teddy niet de enige is die een dubbelleven leidt...

In haar derde jeugdthriller laat de Nederlandse Margje Woodrow zien dat ze zich goed kan verplaatsen in de wereld van hockeyjongens en -meisjes, waar uiterlijk succes zo belangrijk is, dat de gevoelens van anderen ervoor moeten wijken. Het taalgebruik is overal even soepel en vlot, en in bijna elke scène is de spanning voelbaar. Toch weet de ontknoping niet helemaal te overtuigen doordat hij nogal plotseling komt. Vanuit het perspectief van de dader wordt wel een en ander met terugwerkende kracht verklaard, maar dat is een beetje een kunstgreep. Iets meer plotsignalen en een sterkere uitwerking van dit personage hadden het boek de climax gegeven die het verdient. Vanaf ca. 14 jaar.

Tommy Wallach - We keken allemaal op

Wanneer president Obama verkondigt dat er een schadelijke komeet op de aarde afstevent, waarbij de kans op een botsing op bijna zevenenzestig procent wordt geschat, is dat een keerpunt in het leven van velen. Vanuit vier heel verschillende 18-jarige jongeren – droommeisje Eliza, goedzak Peter, streber Anita en flierefluiter Andy – lezen we hoe de geordende Amerikaanse samenleving geleidelijk in chaos vervalt. Zelf proberen ze het hoofd koel te houden en lang gekoesterde wensen na te jagen, voordat het misschien voorgoed te laat is.

Debuut van de Amerikaanse singer-songwriter Tommy Wallach, die voor de gelegenheid ook meteen een muziekalbum schreef. Ondanks de apocalyptische setting is dit boek geen thriller, maar een psychologische youngadultroman die laagje voor laagje (ondersteund door een sterke grafische vormgeving) dieper doordringt tot de personages en de zin van het bestaan. Soms verliest de auteur zich in wat vergezochte vergelijkingen, en de vraag is of de massahysterie die hij voorstelt wel zo realistisch is. Wie daar overheen leest, treft een verhaal met een boodschap. Omslagfoto van een groepje jongeren dat in het donker naar een komeet kijkt. Vanaf ca. 15 jaar.